Bali dag 12

Dag 12 is aangebroken. Onze gids die wij vanuit Nederland al hadden besproken stond vanmorgen om half 9 in de lobby van het hotel op ons te wachten. Zijn naam: Ketut Gede, tja onthou dat maar eens……

Vandaag hebben wij een route besproken met Ketut en zijn begonnen in het noorden van Bali bij de Gitgit watervallen. Zoals gewoonlijk hier weer een prachtige omgeving in een tropisch paradijs.

Waterval

Al was het wel eerst vele trappen naar beneden lopen. En aangezien ze hier niet uitmeten hoe een mens loopt krijg je vreemde hoge en brede trap tredes. Langs de trap tredes naar beneden stonden allemaal kraampjes en de dames wilden daar graag hun verkoopwaar daar aan ons kwijt. Pfff….daar wordt je hier wel heel moe van hoor steeds dat getrek en gezeur aan je hoofd. Good price for you………Standaard is het antwoord nee maar ja dan staat er ineens zo’n kleine ukkepuk voor je op blote voetjes met reebruine ogen en vraagt of we een armbandje willen kopen voor 20.000 roepia ( 1,25 euro ). Och de schat dus op de hurken bij haar gaan zitten en armbandjes uitgezocht 3st. Haar direct maar iets extras gegeven. Hierna door naar Lake Bratan waar een tempel in het water is gebouwd. Op de weg hier naar toe kwamen we weer apen tegen die daar gewoon vrij leven en aan de kant van de weg wachten op wat lekkers van de toeristen. Die hier natuurlijk maar al te graag aan mee doen en bij de lokale bevolking bananen en dop pinda’s kopen. En aangezien wij ook toeristen zijn kun je wel alweer raden wat wij deden…………..Weer verder zijn we gaan lunchen bij de rijstvelden. Dit zijn allemaal kleine rijstvelden van de lokale bevolking. Na de lunch zijn we naar Jatiluwih gereden, dit zijn de grootste rijstvelden van Bali en hier komt ook de lekkerste rijst vandaan. Enorme velden die allemaal nog worden bewerkt met koeien omdat hier geen gemotoriseerde ploeg kan komen. Dit was super om te zien hier is ook enorm veel werkgelegenheid voor de bevolking.

rijsveld

De regering ontwikkeld dit gebied dan ook nog steeds. Alleen de mensen die hier werken krijgen iedere 4 maand hun geld dan is de rijst namelijk klaar vertelde Ketut. Maar werd goed betaald.

Ketut heeft ons een hoop verteld over hoe het hier gaat op Bali en dat is interessant om te horen. Zelf heeft hij maar 1 dochter die goed kan basketballen. Hij was supertrots op zijn dochter en heeft er alles voor over. Ze moest leren dat was goed zei hij en sporten ook dan kreeg ze ook geen verkeerde vrienden. Er is nu ook een programma voor de arme mensen op Bali. De kinderen kunnen gratis naar school, naar de dokter en naar de tandarts.  De vorige gids vertelde dat een jongen op Bali belangrijk is voor de ouders omdat ze daar later bij gaan wonen en die voor hun gaat zorgen. Dus wat er later met Katut gaat gebeuren????

Na dit alles gezien te hebben waren we moe van alle cultuur die we hadden gesnoven en heeft Katut ons naar Kuta gebracht waar we nog zijn gaan shoppen. Hier zijn we met tassen vol weer weggekomen en om half 7 waren we weer in ons hotel.Het was een lange dag maar een prachtige dag met heel veel nieuwe informatie. Nu beentjes omhoog en relaxen op onze kamer want om nu nog aan de bar te gaan hangen hebben wij geen puf meer voor alleen Wouter natuurlijk. Die maakt nl met iedereen een praatje of ze nu uit Australie, Noorwegen, Frankrijk of Engeland komen maakt hem niet uit in het Engels kan Wouter net zo lullen als in zijn eigen moerstaal. Tja……..dat is Wouter.

Bali dag 12

  1. Weer een super verslag. En dan kan Wouter volgend jaar woordvoeder voor ons zijn nog veel plezier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website